Необходим ли ми е интериорен/екстериорен/архитектурен фотограф?

Кой поръчва архитектурна фотография? Колко ще струва? Мога ли да си направя снимките сам, вместо да използвам услугите на интериорен/екстериорен/архитектурен фотограф? – това са най-често задаваните въпроси, когато възникне нуждата от направа на интериорна/екстериорна или архитектурна фотография.

Кой поръчва архитектурна фотография?
Най-често срещаните клиенти за такъв тип услуга са: дизайнери, сообственици на хотели, къщи за гости, апартаменти под наем/продажба, архитекти, строители, инвеститори, недвижими имоти, фирми за обзавеждане и т.н. Защото нуждата от архитектурната фотография обикновено е свързана с комерсиална цел (заснемане на хотели, къщи за гости, сгради, апартаменти под наем или продажба, фасади на сгради с рекламна цел, интериори, мебели, обзавеждане, конкурси и т.н.) и резултата от фотографията може да бъде от ключово значение за представянето на интериора, екстериора или обзавеждането.

Мога ли да си направя снимките сам?
Може, разбира се, в случай, че имате техника, умения и свободно време.Почти всеки разполага с фотоапарат среден клас или смартфон с няколко камери (и мегапиксели в пъти повече от фотоапарат над средния клас), човек си задава въпроса дали сам не би се справил със снимките и защо в крайна сметка да не спести между 100 и 450 лева.

Задачата изглежда лесна, при положение, че разполагате с необходимия фотоапарат или смартфон и смятате, че имате “поглед” върху нещата. Всеки в този случай би могъл сам да снима и да обработи снимките.
На практика обаче, реалноста е съвсем различна. Първият проблем е, че при снимане от ръка е доста размазано и тъмно т.е. излиза, че ви трябва статив. Следващите предизвикателства: снимките имат т.нар. „шум“ (при увеличаване кадърът се пикселизира), не се хваща цялото помещение в снимката (ще трябва и обектив), не се усеща атмосферата в стаята- колко е светло, приятно и уютно, в банята се вижда само мивката и т.н.
Голяма част от тези клиенти инвестират в техника и време за обучаване. От една страна това може да бъде началото на ново хоби или кариера, но в по-голямата си част остава като загуба на ценно време и складиране на закупената техника в някой тъмен шкаф.

Истината е, че интериорния фотограф има поглед върху цялостния дизайн, има познания по архитектура, композиция и детайлност, които биха предали идеята на дизайнера, архитекта или възложителя. Обикновено една фотосесия отнема няколко часа снимки и след това около 2-3 дни обработка. Качеството на избраните и обработени кадри е по-важно, отколкото количеството на заснетите кадри (много често възложителя очаква 20-30 снимки за помещение). За да се изберат и обработят четири снимки, понякога се снима по 50 кадъра в помещение, а самият избор на най-добрите от кадри може да отнеме понякога цял един работен ден. 

Интериорният фотограф инвестира в техника от порядъка на от 8 000 до 30 000 лв., но също така и във време за обучение от над четири години, което говори само по себе си за сериозно отношение към работата му.

Инвестицията в софтуер и обучение може да бъде от безплатен софтуер до 50 лв. месечен абонамент и почти целодневно самообучение и участие в групи и форуми за професионална фотография или решения на възникнали проблеми. 

За да се направи фотосесия е задължително помещенията да са напълно завършени, обзаведени, почистени и декорирани (хотели, помещения под наем или продажба, трябва да изглеждат както са на снимките, т.е. всичко, което е на снимките, трябва да го има и в действителност, защото може да създаде проблеми и оплаквания при гости и купувачи, че снимките не отговарят на реалното представяне в сайтове и букинг например).

Ако в кадрите има хора / персонал, задължително се попълват декларации за съгласие от тяхна страна, че снимките им могат да се използват за сайт, реклама и/или комерсиална цел (независимо, че може да са персонал, близки, приятели или роднини на възложителя).

Колко ще струва?
В зависимост от задачата, техниката, транспортните разходи и времето за снимки и обработка – от 100 до 450 лв.
Най-често срещаните задачи са: заснемане на апартамент, хотел с типови стаи или къща за гости.

Фотографите са сплотени хора в общности и са готови да помогнат на всеки в начинанието, дори започващ с въпроса „Какъв фотоапарат да си купя?“ и стигащ до „Как да снимам това?“ Вие сами преценете, дали желаете да се гмурнете в обширната и необятна тема „Фотография“ или предпочитате да спестите време и усилия, възлагайки задачата по снимките на утвърдения в областта си специалист?

Автор: Станислав Славов 30.11.2020г.

www.stanslavov.com

Ключови думи: интериорен фотограф, интериорен фотограф цени, архитектурна фотография, екстериорна фотография, снмки на апартаменти, снимки на хотели, фотография на хотели, интериорна фотография